Smartare lösenordshanteringVi har aldrig tidigare haft så många koder och lösenord att hålla reda på. Som tur är har människan ganska bra minne, men om du ändå känner att det här med många lösenord är ett problem, så kanske det är dags att titta på en lösenordshanterare? Den gör så att du bara behöver hålla reda på ett enda lösenord i din dator.

Lösenordshanterare finns i ESETs Smart Security Premium. Klicka här för att läsa mer.

Här kommer lite tips på hur man kan tänka inför val av lösenord, och vad du själv kan göra för att vara trygg och säker online.

Här är några grundläggande och bra råd till säkra lösenord:

  1. Skapa ett unikt lösenord för varje konto och inloggning som du har. Har du lösenordshanterare behöver du ändå bara komma ihåg ett lösenord.
  2. Ju längre lösenordet är – desto säkrare är det. Börja med minst åtta tecken men gör det längre om du vill att det ska vara extra säkert. Om du har svårt för att komma ihåg långa lösenord så kan du låta lösenordet vara en fras.
  3. Undvik ord som går att hitta i ordlistan (vanliga ord, namn, datum, siffor) eller uppenbart dåliga lösenord som till exempel ”12345678”, ”abc123” eller ”hemligt”. 
  4. Krydda lösenordet med passande specialtecken som @, #, !, och så vidare.
  5. Om du väljer att använda specialtecken i stället för vanliga tecken, använd dig inte av de mest självklara alternativen, som till exempel ”@” i stället för ”a”.
  6. Ändra lösenorden regelbundet. Ju viktigare information som lösenordet ger tillgång till – desto oftare behöver du byta.
  7. Använd aldrig samma lösenord till flera konton! Vi vet att vi redan nämnt detta i punkt ett, men det är verkligen jätteviktigt, så det är värt att nämnas igen. Om du har olika lösenord på varje konto, så påverkas bara ett konto om någon får tag på ett lösenord. 
  8. Ett av de viktigaste lösenord som du har är den till din e-post. Det beror på att vi kopplar så många andra konton till just e-posten. En tjuv som har tillgång till din e-post har i princip tillgång till hälften av dina livsangelägenheter. 

Vill du veta mer om ESETs andra säkerhetsprodukter kan du klicka här.

 Presenteras av
 

eset logo

Varför ESET?

Skydd mot det okända: Avancerade heuristikalgoritmer upptäcker och oskadliggör skadlig programvara innan den kan göra skada. 

Diskreta prestanda: Även intensiva åtgärder, t.ex. en komplett diskgenomsökning, kräver lite systemresurser och körs smidigt i bakgrunden. 

Ligg steget före: ESET Live Grid®-genomsökingsmotorn ger ett avancerat skydd som skyddar mot kända eller nya hot dygnet runt. 

Kostnadsfri teknisk support: Supporten är tillgänglig gratis via e-post och telefon (under kontorstid).