Peter Eriksson får posten som ny digitaliseringsministerPå en pressträff i slutet av maj meddelade statsminister Stefan Löfven att Peter Eriksson tar över posten som bostadsminister efter Mehmet Kaplan. Peter Eriksson blev också digitaliseringsminister, en titel som han blir först med att bära.

– Digitaliseringen skapar stora möjligheter för Sveriges utveckling inte minst på landsbygden och i de gröna och kreativa näringarna, sa statsminister Stefan Löfven när han presenterade de nya ministrarna under pressträffen.

Sedan 2010 har Sverige haft en IT-minister, men näringslivet har efterlyst en särskild digitaliseringsminister som tar ansvar för att digitaliseringen kommer hela landet till del.

– Vi måste se till att Sverige fortsätter vara ledande i att producera nya tjänster, sa Peter Eriksson under pressträffen. Digitaliseringen är en viktig förutsättning för att svenska företag behåller sin konkurrenskraft.

Bostadsbyggandet är en av regeringens viktigaste utmaningar och bostadsfrågorna kommer troligen att ta större delen av ministerns tid i anspråk men utbyggnaden av den digitala infrastrukturen är också en viktig fråga. Peter Eriksson kommer att verka för att alla ska få tillgång till de digitala tjänster som utvecklas.

Han kommer dock inte vara involverad i digitaliseringen av den offentliga sektorn. För dessa frågor ansvarar istället Ardalan Shekarabi. Förvaltningspolitiken och utvecklingsfrågorna samlas därmed i samma portfölj under Finansdepartementet.

Regeringens satsning på digitaliseringen av det offentliga Sverige har namnet Digitalt först. Ardalan Shekarabi hoppas att denna satsning ska ge smarta digitala lösningar som ska göra den offentliga sektorn effektivare, ge fler jobb och öka välfärden.

– Vi vill att det offentliga Sverige ska ha förutsättningar att tänka nytt – och tänka Digitalt först. Digitaliseringen gör det möjligt att modernisera det svenska samhällsbygget, säger Ardalan Shekarabi i en intervju på regeringens hemsida.

Ardalan Shekarabi vill till att börja med förbättra samverkan mellan stat, kommuner och landsting, regioner, näringsliv och akademi.

 

Är du i Almedalen och vill följa debatten om samhällets digitalisering, då vill Digitaliseringen.se tipsa om ett av veckans mest intressanta seminarier: Samhällspåverkan i tider av digital transformation, globalisering och snabba förändringar.

Peter

Peter Eriksson, digitaliseringsminister.

Ardalan Shekarabi, civilminister.

Ardalan Shekarabi, civilminister.

Fakta:

Peter Eriksson – bostads- och digitaliseringsminister. Han var tidigare språkrör för Miljöpartiet och lämnar nu en plats som ledamot i EU-parlamentet.

Ardalan Shekarabi – Civilminister. Har även ansvar för digitaliseringen av det offentliga Sverige.