Här tänds gnistan för framtidens ingenjörerFör att hålla en stolt tekniktradition vid liv och forma nästa generations ingenjörer har Västerås stad startat utvecklingsarenan och mötesplatsen expectrum. Här får tusentals elever varje år prova allt från att programmera och använda 3D-skrivare till att bygga soldrivna bilar.
– Det gäller att väcka ett teknikintresse och det är det vi gör här, säger Catrin Wiström, teamledare för expectrum learning.

Västerås har en lång tradition av framgångsrika teknikföretag och staden är idag hem till flera världsledande teknikbolag. För att upprätthålla den traditionen öppnades 2014 expectrum, ett utvecklingscenter med fokus på teknik och innovation. 

Idag består expectrum av tre delar: ett konferens- och mötescenter, ett ”co-working-space” för  startups och andra företag och expectrum learning, där skolbarn och lärare får interagera med ny teknologi.

– Vårt uppdrag är att bidra till Västerås kompetensförsörjning inom teknikområdet och det gör vi genom att tända ett intresse kring teknik. Man kan komma hit med en skolklass på dagtid eller som privatperson och gå en kvällskurs. Vi har även lovaktiviteter och lärarfortbildningar, berättar Lisa Kilestad, platschef på expectrum.

Exempelvis får barnen prova på att bygga sina egna robotar i lego och sedan programmera de till att utföra uppgifter. Ett annat exempel är en aktivitet där barnen får bygga sina egna bilar drivna av solceller och sedan testköra med dem på en specialbyggd bana. I expectrums ”upptäckarrum” får eleverna dessutom möjlighet att testa allt från VR-glasögon till 3D-skrivare. 

– Våra koncept utgår från läroplansmålen och vår pedagogik syftar till att stimulera att tänka själva, och utmana sig själv, prova, bygga och testa och det är verkligen jätteuppskattat. 

Ett område där expectrum just nu lägger extra fokus är programmering, som i höst blir en del av läroplanen för grundskolan.

Därför erbjuder expectrum nu programmeringskurser för lärare som vill fortbilda sig i ämnet. Teknikutvecklingen går så rasande fort, så utmaningen för hela samhället och särskilt skolor är att bygga lärarkompetens som är i linje med kunskapsmål och arbetsmarknadens behov. Där finns vi som en satsning för Västerås och vi märker att vi verkligen behövs, avslutar Catrin.

 

 Presenteras av

g6bggtopryacqlcgwr8y

Expectrum är en del i Västerås marknad och näringsliv som ägs av Västerås stad och i bolaget finns även Tourist Center, Västerås Convention Bureau och funktioner för näringslivsutveckling, etablering och investeringar.

Läs mer på: expectrum.se