Krönika: Varför behöver man digitalisera?



Månadens krönikör Väino Vaher svarar på några av de stora frågorna kring "digitalisering". 

"Digitalisering". Varför är det så viktigt? Och vad betyder det egentligen?

Det korta svaret är att det är något väldigt användbart, och att avstå från det är ungefär lika smart som att försöka klara sig utan elektricitet.

Trots att ovanstående onekligen är sant så är det en ganska luddig beskrivning. Låt oss försöka en gång till:

Digitalisering är ett sätt att effektivisera affärsprocesser och snabba upp produktcykler. Verktygen är IT-baserade och så generella att de går att använda inom alla branscher och alla organisationer. Verktygen kommer inte från någon speciell leverantör och bygger inte på någon särskild teknik. Det rör sig inte om innovationer. Istället är det mogna tekniker som blivit allmänt tillgängliga tack vare ett alltmer utbyggda datanät och en allt lägre kostnad för datakraft, datalgaring och datakommunikation. Ni har säkert hört om många av verktygen: IoT (Internet of Things), Big Data, 3D Printing, Cloud Computing.

Hur använder jag de nya verktygen?

Nyttan ligger i att man får tillgång till all data i realtid och kan därför fatta beslut utifrån verkliga data. Man slipper prognoser, gissningar och magkänsla. Man fattar bättre beslut eftersom de baseras på verkliga data, och man kan fatta snabbare beslut eftersom datat kommer i realtid. Man kan automatisera processer.

För att uppnå dessa positiva effekter behöver man lära sig arbeta på ett annorlunda sätt. När organisationen får möjlighet att uppgradera sitt erbjudande flera gånger i veckan och få återkoppling redan samma dag så blir det frestande att testa många nya saker, om inte annat så bara för att se vad som fungerar bäst.
Just så! Det är rätt tänkt! Men kom ihåg att varje nytt försök innebär en kostnad, en påfrestning på personalen och en frestelse att avvika från de långsiktiga målen. Risken är att man förlorar sig i ett ständigt experimenterande, eller att man testar bra saker men gör dåliga analyser av utfallet.

Ett alltmer ökande tempo

Rätt använt kan teknikerna hjälpa organisationen att reagera snabbt på förändringar och att undvika dyrbara misstag. Genom att ständigt ha koll på processerna kan man optimera resursutnyttjandet, slippa dyrbara lager, öka kundnöjdheten och använda utvecklingsbudgeten där den gör mest nytta. Men som du kanske redan förstått så innebär det också att tempot drivs upp ytterligare; beslutsvägar kortas och nya risker uppstår. Men om konkurrenterna kan läsa av marknaden snabbare och öka hastigheten i produktutvecklingen så finns det inte så många alternativ -- man måste hänga med.

Kan man köra bil utan körkort?

Hur lärde du dig att köra bil? Lärde du dig ur en bok, och övade du ensam på en parkeringsplats? Troligen inte. Även med en gedigen körskoleutbildning tar det ett tag att bli en bra bilförare, och man måste definitivt ut i trafiken för att förstå vad det egentligen går ut på. Utan hjälp från någon som redan kan är det antagligen inte ens möjligt att lära rätt.
Precis likadant är det med digitalisering. Det är nya tekniker och ett nytt tankesätt. Det är inte bara du som måste lära dig hantera det nya, utan hela din organisation. Det kommer att ta tid, och det måste få ta tid. Antagligen behöver ni hjälp utifrån, och det kommer kosta en massa pengar.
Medan du funderar på om det är värt besväret bör du fråga dig: Finns det någon uppstickare i din bransch som redan har börjat digitalisera? Om inte på din hemmamarknad så i alla fall någonstans i världen? Kom ihåg att den framtida marknaden är global!

Uppstickaren kanske inte är lika duktig på det ni gör (ännu), men antagligen kan dom en hel del om den digitala verktygslådan. Medan du försöker lära dig verktygen så försöker dom lära sig din bransch. Vem hinner först? Och vad händer i framtiden om ni inte ens försöker hänga på?

Svaret på frågan "Varför behöver man digitalisera?" är alltså: Det är något väldigt användbart, och att avstå från det är ungefär lika smart som att försöka klara sig utan elektricitet.

/Väino Vaher

Vill ni diskutera digitalisering med Väino Vaher i Almedalen, klicka här: http://www.off-site.se/ses-vi-almedalen-ar/

Krönikör

Vainoheader_kronika

Väino Vaher har arbetat omkring 25 år med det vi idag kallar "Digitalisering". Han har grundat och utvecklat flera företag inom området. Idag leder han "Off-Site.se", ett fullservice-företag kring digitalisering som leder och genomför digital transformation hos kunden.

Nå Väino på vaino.vaher@off-site.se eller besök företagets hemsida: http://www.off-site.se